Geamul termoizolant (termopan)

Denumit tradițional geam termopan sau IGU (insulated glazing unit) în limbaj de specialitate, geamul termoizolant repezintă ansamblul de două sau mai multe foi de sticlă distanțate și sigilate între ele. Acest sistem asigură un grad sporit de izolație fonică și termică.

Geamul termoizolant este realizat din următoarele componente:

  • panouri de sticlă, două sau trei, în funcție de cerințele proiectului;
  • bagheta distanțier ce determină grosimea cavității dintre panourile de sticlă;
  • sita moleculară ce are rolul de a absorbi umezeala din interiorul geamului termopan;
  • sigilarea primară, realizată cu butil, ce are rolul de a lipi panourile de sticlă de bagheta distanțier;
  • sigilarea secundară, in functie de aplicatie se realizeaza cu poliuretan sau silicon structural avand rolul de a inchide etans perimetrul geamului izolant.
Geam termopan

Izolarea fonică și termică

Pentru îmbunătățirea gradului de izolare fonică și termică la geamurile termopan, foile de sticlă sunt tratate în prealabil cu un strat de aluminiu (low-emission, Low-E), iar suplimentar, între foile de sticlă se introduce un gaz inert, de regulă argon sau azot. Introducerea gazului este eficientă între 1 și 2 ani, după această perioadă, gazul se degradează sub influența factorilor de mediu.

În urma studiilor efectuate, s-a constat că cea mai mare eficiență o au geamurile termoizolante la care spațiul dintre foile de sticlă este mai mare și mai puțin contribuie felul în care este sticla tratată sau gazul inert aflat în spațiul dintre panourile de sticlă.

Alegerea tipului de geam termoizolant este un aspect foarte important atunci când te decizi să-ți înlocuiești ferestrele. Echipa noastră te poate ajuta să găsești soluția optimă pentru pachetul de geam termoizolant.